Belastingvoordeel voor elektrische (mini-)scooters

Bedrijven, ondernemers en zzp-ers die elektrische (mini-)scooters aanschaffen kunnen belastingvoordeel krijgen voor millieuvriendelijke bedrijfsmiddelen via de milieu-investeringsaftrek (MIA), versnelde afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) en kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).  Voor particulieren verleent een enkele gemeente nog subsidie van enkele honderden euro's voor de aanschaf van een nieuwe elektrische scooter.

 

MIA

De MIA-regeling geeft bedrijven en ondernemers belastingvoordeel voor E-scooters;  13,5% van de helft van het investeringsbedrag mag van de fiscale winst worden afgetrokken, voor een laadpaal  is dat 36%. Dit komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Dit geldt voor een investering van tenminste €2500,-.  Dit belastingvoordeel maakt de prijs t.o.v. een benzine scooter nauwelijks aantrekkelijker, maar kan wel de moeite waard zijn bij de aanschaf van verschillende E-scooters.

Voor een E-scooter van bijv. € 4800,- mag over 50% van de aanschafwaarde (€2400,-) 13,5% van de fiscale winst worden afgetrokken (€ 324,-). Bij een belastingtarief van 25% is dat € 76,- belastingvoordeel.

 

VAMIL

De VAMIL-regeling geeft bedrijven en onderrnemers belastingvoordeel voor de investering van E-scooters en laadpunten; 75%  van de investering mag in één (willekeurig) jaar versneld worden afgeschreven. 

Voor een E-scooter van bijv. € 4800,- mag 75% van de aanschafwaarde (€3600,-) in één jaar van de fiscale winst worden afgetrokken. Het belastingvoordeel is afhankelijk van de winstbelasting en rentepercentage en bedraagt gemiddeld 3% van de investering (ca €100,-).

De MIA- en VAMIL-bijdrage kun je bij de www.RVO.nl aanvragen en vervolgens in je belastingaangifte verwerken.

 

KIA

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek geeft bedrijven en ondernemers belastingvoordeel: 28% van de investering mag van de fiscale winst worden afgetrokken. Dit geldt voor alle investeringen van meer dan € 2300,- (excl. BTW), dus behalve voor E-scooters ook voor andere bedrijfs(vervoers)middelen.

Voor een E-scooter van bijv. € 4800,- mag over de aanschafwaarde excl. BTW (€3967,-) 28% van de fiscale winst worden afgetrokken (€1111,-). Bij een belastingtarief van 25% is dat €278,- belastingvoordeel.

 

Gemeentelijke subsidies ?

De meeste gemeentelijke subsidies voor de aanschaf van een nieuwe elektrische scooter zijn de afgelopen jaren beëindigd. Nieuwegein geeft particulieren nog een subsidie van maximaal 30% van de aanschafwaarde tot een bedrag van €500,-  per huishouden. Amsterdam geeft een subsidie van €750,-  voor vervanging van een benzine scooter. Het loont de moeite om - voor aanschaf - bij je gemeente te informeren of er een subsidieregeling is óf binnenkort komt.