Belastingvoordeel voor elektrische (mini-)scooters

Bedrijven, ondernemers en zzp-ers die elektrische (mini-)scooters aanschaffen kunnen belastingvoordeel krijgen voor millieuvriendelijke bedrijfsmiddelen via de milieu-investeringsaftrek (MIA), willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) en kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).  Voor particulieren verleent een enkele gemeente nog subsidie van enkele honderden euro's voor de aanschaf van een nieuwe elektrische scooter.

 

MIA

De MIA-regeling geeft bedrijven en ondernemers belastingvoordeel voor E-scooters en speedpedelecs; 13,5% van de helft van het investeringsbedrag mag van de fiscale winst worden afgetrokken, dit mag inclusief de laadinfrastructuur. Dit komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Dit geldt voor een investering van tenminste €2500,-.  Dit belastingvoordeel maakt de prijs t.o.v. een benzine scooter nauwelijks aantrekkelijker, maar kan wel de moeite waard zijn bij de aanschaf van verschillende E-scooters.

Voor een E-scooter van bijv. € 4800,- mag over 50% van de aanschafwaarde (€2400,-) 13,5% van de fiscale winst worden afgetrokken (€ 324,-). Bij een belastingtarief van 25% is dat € 76,- belastingvoordeel.

 

VAMIL

De VAMIL-regeling geeft bedrijven en onderrnemers belastingvoordeel voor de investering van E-scooters en laadpunten; 75%  van de investering mag in één (willekeurig) jaar versneld worden afgeschreven. 

Voor een E-scooter van bijv. € 4800,- mag 75% van de aanschafwaarde (€3600,-) in één jaar van de fiscale winst worden afgetrokken. Het belastingvoordeel is afhankelijk van de winstbelasting en rentepercentage en bedraagt gemiddeld 3% van de investering (ca €100,-).

De MIA- en VAMIL-bijdrage kun je bij de www.RVO.nl aanvragen en vervolgens in je belastingaangifte verwerken.

 

KIA

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek geeft bedrijven en ondernemers belastingvoordeel: 28% van de investering mag van de fiscale winst worden afgetrokken. Dit geldt voor alle investeringen van meer dan € 2300,- (excl. BTW), dus behalve voor E-scooters ook voor andere bedrijfs(vervoers)middelen.

Voor een E-scooter van bijv. € 4800,- mag over de aanschafwaarde excl. BTW (€3967,-) 28% van de fiscale winst worden afgetrokken (€1111,-). Bij een belastingtarief van 25% is dat €278,- belastingvoordeel.

 

Gemeentelijke subsidies ?

De meeste gemeentelijke subsidies voor de aanschaf van een nieuwe elektrische scooter zijn de afgelopen jaren beëindigd. Nieuwegein geeft particulieren nog een subsidie van maximaal 30% van de aanschafwaarde tot een bedrag van €500,-  per huishouden. In Amsterdam is het plan een subsidie van €750,-  voor vervanging van een benzine scooter voorlopig ingetrokken. Het loont de moeite om - voor aanschaf - bij je gemeente te informeren of er een subsidieregeling is óf binnenkort komt.