micro car

In de grote steden zie je steeds vaker micro cars. Inmiddels zijn ze zo kek en hip dat nieuwe gebruikers het imago van een gehandicapten- of senioren-voertuig doen verdwijnen. Een lichte micro car is een brommobiel en net als met een brommer en fiets mag je op de stoep parkeren; daarom worden deze micro cars soms ook gebruikt om parkeerproblemen in de stad te omzeilen.

 

Hoewel vaak gedacht, is een brommobiel geen gehandicapten-voertuig. Een brommobiel is een brommer met meer dan twee wielen en een carroserie, en daarvoor gelden dezelfde verkeersregels als voor gewone brommers en scooters. Je mag er vanaf 16 jaar mee rijden, een (brommer-)rijbewijs en een verzekering is verplicht én je mag alleen op het bromfietspad of de weg rijden met een maximum snelheid van 45 km/u. Als er geen veiligheidsgordels aanwezig zijn, is een valhelm verplicht.

De grotere micro cars, zoals Microlino, zijn een zware (motor-)quad met carroserie. Je mag er met een maximum snelheid van 90 km/u mee op de (auto-)weg rijden en gelden dezelfde verkeersregels als voor auto's.

Een micro car is niet zonder gevaar. Het ziet er uit als een auto, maar het is niet veel meer dan een brommer. Een botsing - al rij je minder dan 45 km/uur - heeft een flinke impact. Vanwege het ontbreken van een kreukelzone, zoals bij auto's, kom je al gauw zelf in het nauw. 

 

 

 

 

zware quad

lichte quad

brommobiel

gehandicaptenvoertuig

Twizy is er in een brommobiel- (45 km/u) en een autoversie (80 km/u) verkrijgbaar. Renault heeft met deze "stadsmobiel" de weg geëffend voor andere autofabrikanten.

Aixam is marktleider en maakt al decennia brommobielen. Sinds enkele jaren heeft Aixam ook een elektrische serie.

De in Nederland ontwikkelde Canta is een gehandicaptenvoertuig en mag daarom overal rijden, langzaam op stoep of fietspad en maximaal 45 km/uur op de weg. Inmiddels is er ook een elektrische versie.

 

Microlino - een zware quad - haalt 90 km/u en een bereik van 120 of 200 km. De voordeur nodigt uit om overdwars in te parkeren. Begin 2020 worden de eerste Microlino's geleverd.

                                                    

Biro wordt als handig bedrijfsautootje gebruikt om parkeerproblemen in de stad te omzeilen.

 

 

 

 

 

 

De Nederlandse Carver is een brommobiel (45 km/u) en het bochtenwerk is door het kantelmechanisme een belevenis.

 

 

 

 

 

 

Move Vigorous - een trike van Nederlandse makelij - is een moderne, elektrische versie van de Aziatische tuk-tuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In China groeit het aantal tiny cars  buiten de stedelijke gebieden snel. Door de beperkte openbaar vervoer-infrastructuur zijn de mensen daar aangewezen op een scooter of (goedkope) auto. Tiny cars  zijn in China - vergelijkbaar met E-steps in Nederland - niet toegestaan op de weg en zijn daardoor ook niet te verzekeren. China kent - anders dan Europa - geen voertuigcategorie waar tiny cars  onder passen, maar er worden vele oogjes dichtgeknepen. Vanwege de betaalbare prijs van circa €5000 worden tiny cars  massaal aangeschaft. In Shenzhen - waar de meeste elektrische voertuigen zoals tiny cars  en E-steps worden gemaakt - kijkt men ook naar Europa. Europa kent wel een voertuigcategorie voor lichte en zware quads (L6e resp. L7e) waardoor deze tiny cars  kunnen worden toegelaten op de openbare weg.