Living lab last mile

In maart is de eerste living lab last mile met lichte elektrische voertuigen (LEV) gestart. TUDelft  had de primeur, start-ups van TDVG BV  (Technostarters Delft Vastgoed BV) volgden en daarna TJIP. In het Delft Technology Park  zijn al verschillende elektrische vervoermiddelen, zoals E-scooters en E-bikes - beschikbaar; een vervoermiddel voor the last mile  vanaf station Delft Zuid/Campus is er nog niet. In de living lab last mile  dagen we werknemers uit vanwege de fun en flexibiliteit van E-steps de auto te laten staan voor zowel woon-werkverkeer als ritten voor werkafspraken in en om Delft. 

 

 maakte in april een reportage over de living lab last mile.

 

Vanwege de drukte op de uitvalwegsweg N470 naar de nabije A13 of A4 wil het Gebiedsfonds Delft Technology Park  alternatieven voor de auto stimuleren. Zowel voor woon-werkverkeer als voor ritjes op het Delftechpark  is de auto veruit favoriet. Logisch vanwege het beperkte openbaar vervoer. Veel werknemers kiezen dagelijks voor de auto naar het werk, omdat ze die auto overdag ook af en toe gebruiken voor een afspraak in buiten Delft.

 

Station Delft Zuid/Campus  - dat maar twee kilometer verder ligt - heeft geen last mile voorziening voor DelfTechPark en Technopolis.  Opvouwbare LEV kunnen wel een oplossing voor the last mile  bieden. Met een living lab last mile  maken bedrijven en hun medewerkers kennis met een elektrische step en mini-scooter, als onderdeel van maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen. Lichte elektrische voertuigen passen bij het innovatieve imago, de techbedrijven zijn sneller en beter bereikbaar én LEV geven meer fun en flexibiliteit. Parkeren is geen issue, LEV nemen weinig ruimte in beslag. Als LEV bij de receptie worden neergezet, kunnen verschillende medewerkers er gebruik van maken.

 

Op 26 maart is de living lab last mile  met bedrijven op het DelfTechPark - begonnen met de TUdelft. In april volgden Yes!Delft  en TJIP  in mei. 35 Werknemers maakten 4 tot 8 weken gebruik van een opvouwbare E-step of opvouwbare elektrische mini-scooter in combinatie met openbaar vervoer. Deze pilot is onderdeel van de aanpak van Bereikbaar Haaglanden. In december wordt deze Living Lab afgerond.

De living lab geeft vooralsnog uiteenlopende ervaringen. De meeste deelnemers zijn binnen een paar dagen verknocht aan hun E-step of mini-scooter - vooral vanwege kortere reistijd en het gemak in combinatie met de trein - en testen de actieradius in ritten naar Den Haag of Rotterdam. Enkele deelnemers haken na een paar dagen af, omdat de stepondersteuning toch niet het verwachtte gemak en ontspanning biedt. Ook hebben we geleerd over de straten in Nederland: asfalt en betonnen fietspaden zijn egaal en ideaal voor elektrische steps en mini-scooters. Ondanks dat de E-step Condor  al veel gebruikt wordt, bleken de straatklinkers in de binnenstad - in combinatie met een berijder die lang en zwaar is - zoveel trilling te geven dat schade ontstaat in de vouwconstructie. In overleg met de fabrikant Micro is een nieuwe robuuste E-step Colibri  ingezet, die pas eind dit jaar op de markt komt. Ook deze step is aangepast voor de openbare weg in Nederland; een step met elektrische stepondersteuning is toegestaan op de openbare weg én moet aan dezelfde verkeersregels voldoen als de (elektrische) fiets.

Deze living lab geeft inspiratie voor verdere toepassing van de combinatie elektrische vervoermiddelen met auto bij beperkte beschikbaarheid van parkeerplekken en laadpalen en voor het potentieel van deelsteps bij stations.

 

Nederlandse primeur met E-steps

Dit voorjaar heeft de TUDelft  een "menukaart" om haar medewerkers te verleiden anders te reizen. Om het autogebruik en de parkeerdruk op de campus te verminderen biedt de "menukaart" een keuze uit E-bike, OV-fiets met OV-pas van Bereikbaar Haaglanden,  meer thuiswerken óf een innovatieve E-step met OV-pas. Acht weken lang kunnen medewerkers hun vervoermiddelen voor woon-werkverkeer uitproberen. Omdat een opvouwbare E-step in combinatie met OV nieuw is, volgt We-All- Wheel  dit voor haar living lab last mile.

 

 

Ben je voor je bedrijf geïnteresseerd in een living lab, neem dan contact mail  op met We-All-Wheel.