Hoezo scootmobiel ?

 

slecht ter been

Steeds vaker worden Iwheels gebruikt door mensen die (tijdelijk) slecht ter been zijn. Als je een scootmobiel te traag, te groot of te saai vind, is een zelfbalancerende segways of elektrische driewieler een beter alternatief. Behalve sneller en hipper zijn deze Iwheels lichter en hanteerbaarder en rijden ze ook comfortabel.

 

Enkele honderden Nederlanders - die slecht ter been of invalide zijn - rijden inmiddels op een comfortabele segway of elektrische driewieler. Met zo'n Iwheel - die als 'bijzondere brommer' is toegelaten op de openbare weg - mag je op het fietspad of de weg maximaal 25 km/uur rijden én een (brommer-) rijbewijs is niet verplicht. Als (lang) staan op een segway je te zwaar valt, kan een zadel de rit comfortabel maken.  

 

Voor een scootmobiel gelden - anders dan voor scooters of 'bijzondere brommers' - weinig technische of constructie-eisen. Behalve de klassieke scootmobiel mogen ook Iwheels als invalidenvoertuig gebruikt worden; niet alleen Iwheels die zijn toegelaten op de openbare weg, zoals Segway en Trikke, ook Iwheels die niét zijn toegelaten op de openbare weg, zoals E-steps en E-trikes. Je mag dan - met aangepaste snelheid - op de stoep, het fietspad en de weg rijden. Wel zijn dan verplicht

  • verkeersregels voor voetgangers en maximaal 6 km/uur op de stoep; verkeerregels voor (brom-)fietsers en maximaal 30 km/uur op het (brom-)fietspad binnen de bebouwde kom en maximaal 45 km/uur op de weg buiten de bebouwde kom;
  • wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) en geel verzekeringsplaatje, zoals voor ieder gemotoriseerd voertuig. 

In feite kan ieder langzaam vervoermiddel als scootmobiel gebruikt worden en mag je er mee op de openbare weg zodra je een WA-verzekering hebt. Voor de aanvraag van een WA-verzekering heb je meestal een VIN-nummer of framenummer nodig. Voor scootmobielen en Iwheels die zijn toegelaten op de openbare weg - en vaak in een (kleine) serie worden gemaakt - slaat de fabrikant of importeur al een VIN-nummer in het vervoermiddel. Iwheels die (nog) niet zijn toegelaten op de openbare weg hebben vaak geen VIN- of framenummer. Als je dit bij de aanvraag vermeldt, kun je soms wel een WA-verzekering voor een scootmobiel krijgen. Soms is toch een VIN-nummer nodig. Bij een RDW-keuringstation kun je vervolgens een VIN-nummer voor toelating als scootmobiel aanvragen (€84,-). Dit vraagt geduld en vastberadenheid, zowel verzekeraars als RDW werken hier vaak niet meteen aan mee.

We zetten enkele (niet toegelaten) Iwheels op een rijtje, die ook (iets) goedkoper zijn dan vergelijkbare toegelaten Iwheels, die geschikt zijn als je slecht ter been bent..

          

Airwheel Q6

Mini-segway met zadel verkrijgbaar bij Epine-SmartWheelz.

Zelfbalancerend, klein, compact, wendbaar, verstelbaar zadel.

  €690,-
              

Xbird

Mini-scooter met zadel verkrijgbaar bij MyXbird.

Compact, licht, opvouwbaar, laag zadel

  €1299,-
 

Inokim Quick 3

Elektrische step met zadel verkrijgbaar bij Rood-Runner.

Licht, opvouwbaar, verstelbaar zadel.  

  €1665,-

           

Airwheel A3

Segway met zadel verkrijgbaar bij Epine-SmartWheelz.

Zelfbalancerend, compact, wendbaar, comfortabel zadel.  

  €1795,-
 

M scooter

Elektrische driewieler met zadel verkrijgbaar bij Rood-Runner.

Stabiel, opvouwbaar, inklapbaar zadel, comfortabel rijgedrag. 

  €2655,-
     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ongevallen scootmobielSommige Iwheels gaan sneller en zijn minder stabiel dan de klassieke scootmobiel. Verstandig kiezen voor de stoep of fietspad en daar voorzichtig en met aangepaste snelheid rijden blijft belangrijk. Helaas nemen de ongevallen met scootmobielen toe. Iwheels vragen net als een scootmobiel oefening en gewenning. Iwheels zijn wel lichter en kleiner dan een scootmobiel en daardoor makkelijker te besturen en manoeuvreren. Hou er ook rekening mee dat andere weggebruikers nog niet bekend zijn met Iwheels en je snelheid en wendbaarheid niet goed kunnen inschatten.

 

innovatieve scootmobielOok de ontwikkeling van de scootmobiel staat niet stil. Engineers - die hun sporen hebben verdiend in het Delft Solar team - komen met een innovatie. De hippe, innovatieve Scoozy is vanaf 2019 te koop. Stabiliteit en veiligheid was het uitgangspunt voor het ontwerp van de Scoozy, met onder meer vier onafhankelijke, grote 16" wielen - die een stoeprand makkelijk kunnen nemen - als resultaat. Het prijskaartje van €8535,- is nog wel een hobbel.