E-scooters
Er is al jaren discussie over de overlast en uitstoot van (opgevoerde) scooters in de stad. De Tweede Kamer wil de verkoop van (tweetakt-)scooters in Nederland verbieden en heeft om het uitfaseren van deze tweetakt-motoren gevraagd én uiteindelijk - net als voor auto's - een verbod op de verkoop van alle scooters met een benzinemotor. Vanaf 2018 mogen alleen nog scooters - die aan strenge uitstoot-eisen (Euro 4) voldoen - verkocht worden. De goedkope en meest vervuilende tweetakt-scooters zijn niet meer te koop en evenmin verschillende - zuiniger - viertakt-scooters. In Amsterdam geldt vanaf 2018 een scooterverbod voor oude benzine scooters.
Elektrische scooters voldoen vanzelfsprekend wel aan de uitstoot-eisen en er zijn al tientallen merken te koop. Alle klassieke scooter-merken hebben inmiddels een elektrische scooter in het assortiment. Er is veel ontwikkeling in het aanbod. E-scooters die enkele jaren geleden veel verkocht werden, zoals de geimporteerde Nimoto of de Nederlandse Qwic, zijn alweer verdwenen. Vanuit China, Duitsland en Spanje brengen nieuwe fabrikanten in heel Europa een moderne E-scooter-lijn of een innovatieve E-scooter, zoals Xkuty en Feddz, op de markt. Ook Nederlandse bedrijven ontwikkelen nieuwe E-scooters, zoals GiGi die zich met "dutch design " onderscheid van de gangbare retro look.
Vanaf 1 januari 2018 zijn in Amsterdam zowel tweetakt- als viertakt-scooters van vóór 2011 in de binnenstad verboden, E-scooters blijven sowieso toegestaan. Scooter-rijders werden de eerste maanden nog gewaarschuwd en pas in de loop van het jaar beboet. De gemeente Amsterdam geeft een subsidie van €750,- voor vervanging van een benzine scooter.
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geeft wegbeheerders de mogelijkheid om snorscooters vanwege overlast op drukke fietspaden naar de rijbaan te verplaatsen. Op de rijbaan is dan óók voor snorscooters een helm verplicht. Amsterdam gaat vanaf 8 april 2019 snorscooters van (drukke) fietspaden binnen de ringweg A10 weren. Snorscooters moeten dan ook op de de rijbaan rijden én daar is een valhelm verplicht. Iwheels, die als bijzondere bromfiets zijn aangewezen, zoals Segway, Kickbike, Trikke, en Swing, mogen nog wel op het fietspad. Ook Utrecht en Groningen willen in 2020 snorscooters van het fietspad weren. In Den Haag, Rotterdam, Leiden en Nijmegen wordt over een snorscooterverbod (ook buiten het drukke winkelgebied) gesproken.
geeft een beeld van de wirwar van regels komend jaar voor snorscooters in de stad.
Na alle protesten bij de invoering van het snorscooterverbod op het fietspad in april, blijkt een half jaar later uit een evaluatie dat scooterrijders minder negatief over de maatregel worden. Het aantal scooterongevallen is met tweederde afgenomen - en ongevallen met fietsers zijn licht afgenomen - mede doordat er ruim een kwart minder scooters zijn en zelfs de helft minder ritten met scooters. De verkeersveiligheid en doorstroming op het fietspad is verbeterd en dat gaat niet ten koste van die op de weg.
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil - n.a.v. een petitie van traumachirurgen en een pleidooi van wethouders van een aantal steden - de helmplicht ook voor snorscooters invoeren. De Minister van Infrastructuur en Waterstaat laat dit onderzoeken en zal de helmplicht in 2020 met een overgangstermijn verplichten.