Check your battery

 

De accu is het belangrijkste onderdeel voor het dagelijks gebruik van je Iwheel. Hoe groter de capaciteit van de accu, des te groter is je bereik met de Iwheel. De accu slijt (door "uitputting") sneller dan de andere onderdelen van je Iwheel en is vaak als eerste aan vervanging toe. Accu's worden steeds beter. De capaciteit van accu's is in tien jaar verdubbeld en naar verwachting zal de capaciteit van nieuwe accu's de komende jaren nog toenemen.

 

Nieuwe Iwheels worden meestal geleverd met een moderne Li-ion accu vanwege de grote capaciteit en bereik, korte laadtijd en het beperkte gewicht (3 tot 6 kg). De capaciteit van een accu neemt af bij lagere temperaturen, in de vrieskou heb je maar driekwart van het bereik. Een Li-ion accu is duur (€250,- tot 750,-). Door het gebruik neemt de capaciteit van iedere accu geleidelijk af en een Li-ion accu is na 500 à 1000 volledige oplaadbeurten aan vervanging toe. Als de accu niet of nauwelijks gebruikt wordt, neemt de capaciteit overigens ook af en is dan vaak al na 2 of 3 jaar aan vervanging toe. 

Een nieuwer type Li-ion accu is de Li-polymeer, kortweg LiPo (of LiFe, LFP of LiFePO4). De LiPo accu is duurder dan de gangbare Li-ion accu, maar gaat ca 2000 volledige oplaadbeurten mee. Daardoor hoef je de dure accu niet al na enkele jaren te vervangen, terwijl je Iwheel verder nog prima is. De prestaties blijven bij hoge of lage temparaturen op peil. Bij de fabricage worden minder schadelijke stoffen gebruikt, deze LiPo accu is ook daarom duurzamer. 

Sommige - oudere modellen - elektrische steps, zijn nog verkrijgbaar met een goedkope loodgel (of AGM) accu. Deze accu's zijn degelijk en zwaar (10 tot 15 kg); ze voldoen voor korte afstanden tot 10 km én als je de Iwheel weinig hoeft te dragen. Loodgel accu's moeten na gebruik meteen opgeladen worden, (bijna) leegrijden beschadigt de accu en regelmatig leegrijden is funest.

De praktijk van E-bikes laat zien dat accu's al na 2 tot 3 jaar vervangen worden. De prestaties van Li-ion accu's nemen langzaam af, zodat de accu na 500 à 1000 volledige oplaadbeurten vervangen of gereviseerd moet worden. Revisie is de helft goedkoper (€200,- tot €300,-) dan vervanging, maar wordt vaak afgeraden vanwege gevolgen voor de inruilwaarde. Een Iwheel of E-bike met een (zo goed als) nieuwe accu heeft een (iets) hogere inruilwaarde. Overigens is - net als bij E-bikes - de tweedehands handel van Iwheels moeilijk, omdat er steeds nieuwe modellen met modernere accu's komen die beter presteren. Daarom heeft een Iwheel zelden een goede inruilwaarde.

 

Regelmatig en zorgvuldig gebruik

Het gebruik van de Li-ion accu is vaak bepalender voor de levensduur dan de aanschafprijs. Lang stilstaan is sowieso slecht voor een accu, bij regelmatig en zorgvuldig gebruik kan een accu jaren mee. Een Li-ion accu raakt sneller uitgeput als deze regelmatig volledig wordt ontladen en weer volledig wordt opgeladen. De accu gaat langer mee als deze tot éénderde van de capaciteit wordt gebruikt en (kort) wordt opgeladen tot tweederde. Funest voor een accu is (bijna) leegrijden en langere tijd niet opladen; door zgn. zelfontlading zal de accu dan te ver ontladen en beschadigd raken, zodat de accu nauwelijks meer opgeladen kan worden.

 • Laad de accu de eerste keer volledig op.

 • De accu niet telkens na gebruik volledig opladen.

 • Laad de accu bij eenderde van de capaciteit kort op (ca 2 uur) tot tweederde. Gebruik daarbij de accu-indicator met 3, 4 of 5 ledjes, bijv. opladen als nog 1 ledje "vol" is én niet verder opladen als het laatste ledje nog niet "vol" is.

 • Sluit de accu niet de hele nacht of zelfs dagen lang aan de oplader. Als de oplader doorgaat met opladen als de accu al vol is, vergroot je bovendien de kans op spontane ontbranding. De NVWA heeft om die reden opgeroepen 30 onderzochte hoverboards vanwege de brandveiligheid uit de handel te nemen.

 • Voorkom (bijna) leegrijden, neem bij lange ritten de oplader mee en laad kort op tijdens een tussenstop. 

 • Laad de accu meteen op als de accu toch (bijna) volledig is leeggereden.

 • Rij regelmatig in de 'eco'-stand (niet alle Iwheels hebben een 'eco'-knop). Als je steeds "vol gas" rijdt, put je de accu sneller uit. 

 • Ook als de Iwheel niet gebruikt wordt, loopt de accu langzaam leeg door zelfontlading. Daarom moet een Iwheel één keer per maand kort (halfvol) opgeladen worden.

 • Als de Iwheel weken niet gebruikt wordt, is het beter om de accu er uit te halen en koel en half opgeladen te bewaren.

 • De accu kan beter niet in een koude stalling, maar binnenshuis, worden opgeladen.

 • Pas op als je 's zomers je Iwheel in de auto achter laat; als je in de felle zon parkeert kan de temperatuur in de auto zo hoog (>50° C) oplopen, dat de accu beschadigd kan raken. 

De nieuwe LiPo accu is nauwelijks gevoelig voor (bijna) leegrijden of lage temperaturen en gaat ook daarom langer mee. Ze zijn robuuster in het gebruik.

Lees hier meer over zorgvuldig gebruik van je accu.

 

Waar moet je op letten bij aanschaf ?

Meestal heeft een Iwheel een standaard accu en valt er weinig te kiezen. De robuuste en duurzame LiPo accu is te verkiezen, maar wordt nog niet vaak toegepast. Bij het vergelijken van Iwheels is het belangrijk om de capaciteit van een Li-ion accu en/of het bereik goed af te wegen. Grote accu-capaciteit loont !

 • Kies een zo groot mogelijk bereik, ook al is de accu duurder. Als de accu zelden meer dan de helft wordt leeg gereden, loont een duurdere accu vanwege een (jaren) langere levensduur.

 • Voor woon-werkverkeer - waarbij je heen en terug je accu (bijna) zou leeg rijden - loont een (extra) oplader op je werk of een tweede accu voor de terugweg.

 • Een uitneembare accu is handig, zo kun je binnenshuis opladen in plaats van in een koude stalling, waardoor je de volledige capaciteit van de accu kan benutten.

 

Brandveiligheid

De Nederlandse Voedsel- en Waren-Autoriteit (NVWA)  heeft in oktober - n.a.v. een tiental meldingen in 2017 van brand met hoverboards - de brandveiligheid van hoverboards onderzocht. Alle dertig onderzochte hoverboards blijven opladen als de accu al vol is, wat de kans vergroot dat de accu oververhit raakt en spontaan ontbrandt. Ook de brandwerendheid en tempartuurbeveiliging is soms niet in orde. De NVWA roept alle fabrikanten of importeurs op hun klanten te informeren en  betreffende hoverboards vanwege brandveiligheid uit de handel te nemen. Eind dit jaar wordt de lijst met onveilige hoverboards door de NVWA bekend gemaakt. Eind 2016 is om dezelfde reden in de Verenigde Staten een half miljoen hoverboards teruggeroepen. Een voorzorgmaatregel die iedereen kan nemen is de hoverboard kort (één tot twee uur) opladen en zeker níét onbeheerd - bijv. de hele nacht - opladen. Gebruik de originele oplader en laat de oplader afkoelen na intensief gebruik.