Veiligheid

 

 

 

 

 

Ook met Iwheels gebeuren helaas ongelukken. Monowheel en hoverboard rijden leer je - net als fietsen - met vallen en opstaan. Helm, elleboog- en polsbeschermers en hulp of les voor de eerste ritjes met een Iwheel is wel zo verstandig.

 

Het tragische ongeluk met de elektrische bolderwagen Stint  in september heeft heel Nederland opgeschrikt. Vier kinderen kwamen om het leven en een vijfde kind en de bestuurder van het voertuig zijn zwaar gewond geraakt. De toedracht van het ongeluk wordt onderzocht door de Politie, Onderzoeksraad voor Veiligheid  en de Inspectie Leefomgeving en Transport.  De  Stint  behoort tot de categorie bijzondere bromfietsen. Aan deze categorie vervoersmiddelen worden veiligheidseisen gesteld. De Minister van Infrastructuur en Waterstaat  heeft n.a.v. tussentijdse bevindingen van de Inspectie uit voorzorg de Stint  op de openbare weg verboden.

 

Ongevallen komen met alle vervoersmiddelen voor. Door de toename van elektrische vervoersmiddelen stijgt de laatste jaren ook het aantal ongevallen, vooral met E-bikes en scootmobielen. Iwheels zijn qua gewicht, snelheid en plek op de weg vergelijkbaar met (elektrische) fietsen en daarmee is ook het risico op ongevallen vergelijkbaar met fietsers. Door tot nu toe beperkte verkeersdeelname is er nog geen beeld van ongevallen met Iwheels in Nederland. Gelukkig zijn er van voorgaande jaren geen dodelijke ongevallen bekend. Veiligheidsonderzoek in België - waar Iwheels al een plek in het stadverkeer veroveren - laat zien dat met segways en E-steps minder valpartijen en bijna-ongelukken gebeuren dan met hoverboards en monowheels én dat letsel door een valpartij met een E-step of segway nauwelijks voorkomt. Ongevallen met hoverboards nemen in Nederland toe. In de zomer zijn er maandelijks zo'n 200 ongevallen. Veel ongelukken gebeuren tijdens de eerste ritjes op de hoverboard. Elleboog- en polsbescherming en een helm dragen is dus verstandig.

 

2016 (bron: www.veiligheid.nl)

fiets

(incl. E-bike)

scooter

(incl. bijzondere brommer)

scootmobiel

 E-step

hoverboard

 

ongevallen met letsel en spoedeisende hulp

 74.400

(ca 15.000)

14.300

(?)

1.600

?

1.300

 

verkeersdoden (bron: CBS)

189

(40)

44

(-)

38

-

-

 

vervoersmiddelen in NL (bron: CBS)

22.300.000

(1.400.000)

1.150.000

enkele duizenden*

250.000

enkele duizenden*

enkele tienduizenden*

 

 

 

 

(*  schatting WAW) 

 

 

Beschermingsmiddelen vergroten je zichtbaarheid en veiligheid: